zaterdag 14 september 2013

Taartje van Gegrilde Aubergine, Tomaat & Gorgonzola

Hartige taart met tomaat, aubergine & gorgonzola
De inspiratie voor dit recept haalde ik van het super blog greenkitchenstories.com, wat een leuk blog met gezonde en bovenal heerlijke recepten. Dit vegetarische blog is van Luise en David uit Stockholm, alleen al van de foto's loopt het water je in de mond. Wat een plaatjes! 

De vulling van het recept heb ik aangepast, in plaats van tomaat en champignons gebruik ik tomaat en aubergine met gorgonzola. De taartbodem is wel gelijk aan die van de Green Kitchen Stories. Leuk om eens met roggemeel te werken, dit product is rijk aan magnesium, kalium en fosfor. De lijnzaadjes door het deeg maken het helemaal af, knapperig en smaakvol!

Rozemarijn, gorgonzola en tomaatjes

Dit heb je nodig voor 2 taartjes:

Voor de bodem:
1 2/3 cup roggemeel
1 ei
3 eetl. lijnzaadjes
7 eetl. olijfolie
5 eetl. koud water
snuf zout

Voor de vulling:
1 aubergine, in plakken van 1/2 cm
8 roma tomaatjes, in vieren gesneden
1 bosuitje, in dunne ringetjes
100 gr gorgonzola
2 takjes rozemarijn
voor de afwerking zijn twee takjes met minitomaatjes mooi! (zie foto)

4 eieren
1 cup melk (normaal, soja of rijstemelk
1 theel. nootmuskaat
snuf peper en zout

2 taartvormpjes, 18 cm. (liefst met uitneembare bodem)
olie om taartvormen mee in te smeren
bakpapier


 Bereiden:

Start met de taartbodem door het roggemeel op een schoon keukenblad te mengen met de andere ingrediënten. Kneed door en maak er vervolgens een bal van. Zet dit afgedekt een uur in de koelkast.

Gril in de tussentijd de plakken aubergine in een ruime hoeveelheid olijfolie in een grillpan op laag vuur, tot de aubergine wat zachter is en er grillstrepen zichtbaar zijn, dit duurt ongeveer 15 minuutjes.

Verwarm de oven voor op 175 graden en smeer de taartvormen in met een paar druppels olijfolie.
Haal na een uur het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke stukken. Neem een vierkant stuk bakpapier van ongeveer 25 - 25 cm. Strooi hier wat bloem op, zodat het deeg niet vast blijft plakken.
Leg het deeg op het bakpapier en duw met je handpalm het deeg uit, zodat je een ronde lap krijgt die in de taartvorm past. Keer het bakpapier om boven de taartvorm en leg het deeg er voorzichtig in, druk de zijkanten voorzichtig in. Snijd met een mes het deeg wat bovenaan uitsteekt af en bak het deeg ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Mix nu de eieren, melk, nootmuskaat, peper en zout door elkaar. Haal de taartbodem uit de oven en verdeel de groenten over de vormen. Hou de gorgonzola, rozemarijn en evt. tomaatjes apart.
Giet het eiermengsel in de taartvormen en zet 40 - 50 minuten in de oven tot het eimengsel gaar is. Halverwege verdeel je de rozemarijn, gorgonzola en tomaatjes over de vormen. Voilà, wat een beauty!


Voedzame taartbodem van roggemeel met lijnzaadjes
Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡