zaterdag 26 januari 2013

Veggie balletjes van Linzen met Ratatouille

Een van mijn favoriete foodblogs is sproutedkitchen.com, de blogster is Sara Forte en haar man Hugh Forte maakt super mooie foto's. Ze hebben inmiddels een heus Sprouted Kitchen kookboek uitgebracht! Staat bovenaan op mijn verlanglijstje.

Het recept van de linzen balletjes heb ik van deze blog gehaald. In plaats van de pesto, heb ik een ratatouille gemaakt, omdat ik groenten over had van het recept Pikante Groenten. Zonde om weg te gooien, dan is een ratatouille een goede manier om leftovers te gebruiken. Juist omdat je eindeloos kunt variëren met de groenten die je gebruikt in de ratatouille. 





Dit heb je nodig

Voor ongeveer 18 balletjes:

400 gr gekookte linzen
2 eieren, licht losgeklopt
80 gr ricotta
60 gr parmezaam, geraspt
1 teen knoflook, geperst
0,5 theelepel venkelzaadjes, geplet
2 eetlepels platte peterselie, fijngesneden
1 takje tijm, blaadjes losgehaald
1 theelepel zout
1 theelepel vers gemalen peper
100 gr broodkruimels *

* Zelf heb ik ongeveer 25 gr paneermeel gebruikt, omdat ik geen brood in huis had. Werkt perfect! :)




Voor de ratatouille:

4 tomaten, in blokjes
1/2 aubergine, in blokjes
1/2 courgette, in blokjes
2 tenen knoflook, geperst
rode ui of bosuitje, gesnipperd/ in ringetjes
kokosolie
peper en zout


Bereiding

Doe de linzen in een keukenmachine, maal ze fijn en doe in een grote kom.
Voeg de eieren, Parmezaanse kaas, ricotta, venkelzaadjes, peterselie, tijm, knoflook, zout en peper toe en roer door. Voeg vervolgens de broodkruimels toe, zet 20 minuten opzij zodat het broodkruim het vocht kan opnemen en het mengsel stevig genoeg wordt, om er balletjes van te draaien. Verwarm de oven voor op 200 graden.



Nu heb je mooi even tijd om de groenten voor de ratatouille te snijden. De groenten in dit recept, had ik al in huis, je kan zelf allerlei andere groenten toevoegen. 





Draai met je handen balletjes van het linzen mengsel en besmeer ze met wat olijfolie voor een knapperig korstje. Voeg meer broodkruimels toe, als ze uit elkaar blijven vallen. Bak ze in 20 minuten goudbruin, draai halverwege.  




Als de balletjes in de oven zitten neem je een koekenpan of hapjespan, maar net wat je in huis hebt, om de ratatouille te maken. 
Laat een flinke theelepel kokosolie smelten in de pan en voeg de knoflook en ui toe, laat  zachtjes bakken tot de ui glazig wordt. Voeg vervolgens de tomaten toe en laat de tomaat ongeveer 10 minuten sudderen, zodat je een grove 'tomatensaus' krijgt.
Neem een koekenpan en bak de courgette en aubergine (+ andere groenten die je wilt gebruiken) in een beetje kokosolie, tot ze goudbruin kleuren.
Wanneer de groenten een mooi kleurtje hebben, doe ze bij de tomatensaus en roer door.




Haal de linzenballetjes uit de oven wanneer ze goudbruin zijn en schep er wat ratatouille bij. Geniet ervan!




Eet lekker!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡