vrijdag 14 december 2012

Pompoentaart met wortel en geitenkaas


Bizar lekkere taart van mister Ottolenghi! Lees voordat je begint met koken het hele recept even door. Met name het maken van de bodem kost namelijk wat tijd.


IngrediĆ«nten voor het deeg:

- 230 g bloem
- ½ tl zout
- 25 g maanzaad
- 110 g koude boter, in kleine blokjes
- 4-5 el melk

IngrediĆ«nten voor de vulling:
- 500 g pompoen vruchtvlees (schoon gewicht) in blokjes van 2 cm
- 2 el olijfolie
- 1 tl mosterdzaad
- 180 g grof geraspte wortel
- 35 g kristalsuiker
- 2 el witte wijnazijn
- 50 ml sinaasappelsap
- 30 g gesmolten roomboter
- 1 eidooier
- 120 ml slagroom
- 20 g bieslook, fijn geknipt
- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 150 g zachte verse geitenkaas
- zout en zwarte peper

Gebruik altijd zoveel mogelijk biologische producten!

Bereiden:
1. Begin met het deeg. Zeef de bloem in een mengkom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het er uit ziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer. Druk het deeg plat en leg het in plasticfolie een paar uur in de koelkast.

2. Verwarm de oven op 170'C. Vermeng de blokjes pompoen met 1 el olijfolie en wat zout en peper. Doe ze in een braadslee en laat ze in de oven in 15 min. beetgaar worden. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.

3. Verhit intussen de over gebleven olie in een grote koekenpan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen, doe de geraspte wortel erbij en laat ze regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Roer de suiker, witte wijnazijn en sinaasappelsap door de wortel, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel 20-25 min. zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen. 

4. Vet een vorm van 24 cm  doorsnede met losse bodem of een quichevorm licht in met de gesmolten roomboter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3-4 mm dikte (de eerste keer was het deeg bij mij heel hard geworden en was er geen beweging in te krijgen, door wat meer melk toe te voegen, werd het deeg werkbaar). Leg de lap in de vorm en druk de lap goed tegen de zijkanten van de vorm, snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm minstens 30 min. in de koelkast. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling * in. Bak de bodem 15 min in een oven op 170'C blind. Verwijder de steunvulling en zet de vorm nog 5-10 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen. 

* Steunvulling kunnen bijvoorbeeld gedroogde bonen, erwten of rijst zijn. Het deeg in de taartvorm bekleed je een stuk bakpapier en daarop leg je de steunvulling om te voorkomen dat het deeg teveel gaat rijzen. 

5. Schakel de oven naar 180'C. Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot  zachte pieken en klop er de bieslook, geraspte Parmezaan, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper door, zet in de koelkast.

6. Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Zet de vorm op een bakplaat en schep de roomvulling op de taart, vul bijna tot de rand.

7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de taart in ongeveer 20 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is . De taart is lauwwarm het lekkerste!

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi



Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡