vrijdag 7 december 2012

Linzen, gekke, kleine, gekleurde bolletjes...

Van rood, geel, grijsgroen tot de beroemde zwarte Beluga linzen en bekende Franse Le Puy linzen. Ze zijn er in vele soorten en maten.

Waarschijnlijk heb je wel eens linzen op, zelf vind ik ze erg lekker, maar wat zijn het nou eigenlijk? 

Linzen zijn peulvruchten en werden vroeger al erg veel gegeten. Ze zijn erg gezond omdat ze rijk zijn aan essentiƫle voedingsstoffen en eiwitten. Ze zijn vetarm en bevatten veel vezels. Ze verteren langzaam, waardoor je niet snel na het eten weer trek krijgt.

Sommige linzen koken tot moes, terwijl andere hun vorm behouden (zoals Le Puy linzen).
In het laatste recept wat ik hier geplaatst heb, gebruik ik de Franse Le Puy linzen. 
Uit de Franse keuken komen deze linzen, die worden verbouwd in Le Puy, in omgeving Auvergne.
Aangezien het een Franse specialiteit is, is Le Puy een beschermde naam. Als je erop let zal je vaak misleidende pakjes tegenkomen met bijvoorbeeld de naam: Dupuis, dit zijn dus niet de echte Franse Le Puy lentilles, op de echte staat een keurmerk.

Ook in veel andere keukens worden veelvuldig linzen gebruikt, zoals in de Oosterse keuken, daar zien we de oranje of rode linzen terug, onder andere in Indiase linzenschotels.

Foto: Biologische linzen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡