vrijdag 30 november 2012

Quinoa Burger, Love That!


Voor sommige mensen iets nieuws, voor andere niet weg te denken uit de keuken; Quinoa.
Deze 'superfood' werd verbouwd door de Inca's en betekend: 'Moedergraan' of 'Supergraan'. De Inca's zagen dit als hun heilige voeding. Quinoa is 100% biologisch, rijk aan hoogwaardige eiwitten, mineralen en vitaminen en ook nog eens glutenvrij!

Quinoa kan perfect als vervanging van rijst, pasta of aardappels gebruikt worden.

Vandaag maken we burgers van quinoa, echt de moeite waard om te proberen, het is zo lekker!

Quinoa Burgers met Tzatziki


Dit heb je nodig voor 4 kleine burgers:



- 1 kopje ongekookte quinoa
- bosuitje
- 1 middel grote wortel
- 80 gram Hüttenkäse
- 1,5 eetlepel bloem
- 1 ei
- komijn geplet
- teentje knoflook
- snuf zout
- gemalen peper

- eventueel kan je wat verse rode peper toevoegen (spicy!)

- olijfolie om in te bakken
- gemengde slablaadjes

Dit heb je nodig voor de Tzatziki:

- Halve komkommer
- 170 gram Griekse Yoghurt
- teentje knoflook
- zout

Bereiding


Rasp de halve komkommer en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit, laat even staan in een vergiet. Pers het teentje knoflook uit en doe deze samen met de komkommer en Griekse yoghurt in een kom. Roer door en breng op smaak met zout. De tzatziki is klaar, zet even weg in de koelkast.


Neem 1 (koffie)kopje quinoa, was dit onder de kraan en doe in een pan. Voeg dubbel zoveel water toe en breng op laag vuur aan de kook. Roer regelmatig door en voeg eventueel wat extra water toe. Na ongeveer 20 minuten koken is de quinoa gaar en drooggekookt. 


Ondertussen:

Schil en rasp de wortel en snijd de bosui in ringetjes. Pers een teentje knoflook uit en plet in een vijzel de komijnzaadjes. Neem een grote kom en doe daar alle ingrediënten in, samen met de Hüttenkäse, bloem, ei, peper en zout. 

Wanneer de quinoa gaar is, even kort laten afkoelen en toevoegen bij de andere ingrediënten. 

Roer alles goed door elkaar en vorm met je handen de burgertjes. 
Bak deze in olijfolie in een koekenpan op laag vuur, ongeveer 10 minuten, draai halverwege om. 

Serveer de burgers op een bedje sla met op de burger een flinke lepel tzatziki.


Eet lekker! 








3 opmerkingen:

  1. Eindelijk een lekker recept met Quinoa. Super!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker! Ik voeg er zelf nog een snufje komijnpoeder aan toe, omdat ik nu eenmaal lekker vind, en had de komijn zaadjes vervangen voor sesam zaadjes, omdat ik ze niet in huis had. Eerste keer vielen de burgers uit elkaar, gisterenavond heb ik ze opnieuw gemaakt, en toen waren ze wel beter gebonden! Heerlijk recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Bobby,

      Leuk om te horen. Klinkt goed met komijnpoeder, ga ik ook eens proberen!
      Dank voor je reactie.

      Groetjes, Martine

      Verwijderen

Dankjewel voor je reactie! ♡